Prijzen op het Filmfestival van Venetië

9 september 2024

Afgelopen weekend is de 81e editie van het filmfestival van Venetië afgesloten met de awardceremonie, waarbij de prestigieuze prijzen zijn uitgereikt. De prijs voor Beste Actrice was voor Nicole Kidman voor haar vertolking in BABYGIRL en Vincent Lindon kreeg voor zijn rol in JOUER AVEC LE FEU de prijs voor Beste Acteur. De film VITTORIA werd al de beste Italiaanse film bekroond door de jongerenjury. De Gouden Leeuw ging naar de film THE ROOM NEXT DOOR van Pedro Almodóvar, waarvoor Cinéart België enkel de VOD, Pay TV en Free TV rechten heeft.

Prijs voor Beste Actrice - Nicole Kidman
Nicole Kidman werd bekroond met de Coppa Volpi voor haar acteerprestatie in de film BABYGIRL van Halina Reijn. In de film speelt Kidman een machtige CEO die haar carrière en privéleven op het spel zet wanneer ze een affaire begint met een jonge stagiair (Harris Dickinson). Halina Reijn nam de prijs namens de actrice in ontvangst.

Prijs voor Beste acteur - Vincent Lindon
De Coppa Volpi voor Beste Acteur ging dit jaar naar Vincent Lindon voor zijn rol in de Franse film JOUER AVEC LE FEU van regisseurs Delphine en Muriel Coulin. Lindon speelt alleenstaande vader Pierre (50), die zijn twee zoons alleen opvoedt. Wanneer de jongste zoon Louis het huis verlaat om te gaan studeren in Parijs, begint zijn oudere broer Fus zich steeds geheimzinniger te gedragen. De film ontving ook de Collateral Impact Prize van de Biënnale van Venetië. Deze prijs, uitgereikt door Think-Film Impact Production en Impact Europe, erkent films met het potentieel voor een aanzienlijke maatschappelijke impact. JOUER AVEC LE FEU wordt begin 2025 in de Belgische bioscopen verwacht.

Prijs voor Beste Italiaanse film - Jongerenjury
Tijdens het filmfestival van Venetië heeft Cinéart de film VITTORIA van regisseurs Alessandro Cassigoli en Casey Kauffman aangekocht. De jongerenjury bekroonde de film met de prijs voor de Beste Italiaanse film. Jasmine, 40, lijkt alles te hebben maar na een terugkerende droom waarin een jong meisje in haar armen rent, besluit ze dat ze dit kind uit haar dromen moet vinden. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen en wordt gespeeld door non-professionele acteurs op wie het verhaal gebaseerd is.

Gouden Leeuw
De prijs voor Beste Film werd door de jury, onder leiding van Isabelle Huppert, uitgereikt aan THE ROOM NEXT DOOR, de eerste Engelstalige speelfilm van Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar. De film gaat over Ingrid (Julianne Moore), die opnieuw contact zoekt met de zieke Martha (Tilda Swinton). De twee vriendinnen vinden elkaar als het einde van Martha’s strijd in zicht komt.
Cinéart België heeft niet de bioscooprechten van deze film, wel de VOD, Pay TV en Free TV rechten. Voor alle info betreffende de Belgische bioscooprelease kunt u terecht bij de rechthebbende Belgische distributeur.

Zes films geselecteerd voor Film Fest Gent

19 september 2024 Lees verder

Opnames van de film 'Les Baronnes' in Brussel gestart!

2 september 2024 Lees verder

Vier Cinéart films in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië

23 juli 2024 Lees verder

De 39e editie FIFF Namen opent met EN FANFARE!

18 juli 2024 Lees verder

TATAMI in de prijzen op BRIFF

4 juli 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws