Kijkwijzer gidst je vanaf 8 januari 2020 door de bioscoopfilms dankzij duidelijke pictogrammen

13 december 2019

Wat is Kijkwijzer?

Kijkwijzer is de naam voor het classificatiesysteem dat vanaf 8 januari 2020 in België wordt gebruikt om bioscoopfilms van informatie te voorzien over mogelijke schadelijke inhoud voor kinderen. Kijkwijzer waarschuwt of een bioscoopfilm schadelijk kan zijn voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Bovendien laat Kijkwijzer door pictogrammen zien wat de belangrijkste redenen voor die waarschuwing zijn: geweld, angst, seks, grof taalgebruik, discriminatie en alcohol- en drugsmisbruik.

Met het Kijkwijzersysteem worden producties geclassificeerd op basis van een online vragenlijst. Die is opgebouwd rond het type van de film en zes inhoudelijke thema’s die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van minderjarigen. De antwoorden op de vragen leiden automatisch tot een welbepaalde leeftijdsclassificatie en inhoudsclassificatie.

De classificatie geldt als een aanbeveling. Ze moet duidelijk zichtbaar en herkenbaar worden gecommuniceerd. Bovendien resulteert ze in een richtinggevende leeftijdsgrens en biedt ze de kijker (ouders, begeleiders, jongeren) informatie over risicovolle inhoud.

Kijkwijzer adviseert en waarschuwt

Kijkwijzer waarschuwt ouders, begeleiders en jongeren tot welke leeftijd een film schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste door het geven van een leeftijdsaanduiding: Alle Leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar en 18 jaar.



Daarnaast zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, grof taalgebruik, discriminatie en drugs- of alcoholmisbruik.



Waar vind je de Kijkwijzer-informatie?

De pictogrammen van Kijkwijzer zijn te vinden via de informatiepanelen en websites van bioscopen en op het promotiemateriaal van de film (trailers, advertenties, posters e.d.).

Kijkwijzer informeert niet over geschiktheid of kwaliteit

De leeftijdsaanduiding van Kijkwijzer betekent niet dat een film ook zonder meer geschikt is voor kinderen vanaf die leeftijd. Daarover doet Kijkwijzer geen uitspraak. Een voorbeeld: een serieuze documentaire heeft het advies Alle Leeftijden, omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. De film kan echter toch ongeschikt zijn voor kleine kinderen omdat de inhoud te moeilijk is.

Ouders zijn zelf verantwoordelijk

Kijkwijzer oordeelt niet over de inhoud of kwaliteit van films. Daartoe verschillen de voorkeuren en normen van ouders te veel. Kijkwijzer waarschuwt alleen voor mogelijke schadelijke beelden in films. Uiteindelijk zijn ouders zelf verantwoordelijk voor wat hun kinderen mogen zien.

Hoe komt een classificatie tot stand?

Met behulp van een door Kijkwijzer ontwikkeld vragenformulier classificeren de filmdistributeurs hun producties zelf. Speciaal daarvoor opgeleide medewerkers, zogenaamde codeurs, bekijken een productie zorgvuldig en beantwoorden via internet het formulier met vragen over wat ze gezien hebben. Daarna berekent een door Kijkwijzer ontwikkeld programma welke classificatie de productie vervolgens krijgt.

De vragenlijst die de codeurs moeten invullen, is ontwikkeld door een groep gerenommeerde wetenschappers op het gebied van kind en media. Zij hebben gebruikgemaakt van onderzoeken naar de effecten van audiovisuele producties op kinderen en jongeren. Tevens is er zorgvuldig rekening gehouden met de wensen van ouders en opvoeders.

De vragen gaan over geweld, angst, seks, grof taalgebruik, discriminatie, drugs- en alcoholgebruik. Aan elk van deze onderwerpen wordt een leeftijd gekoppeld. Het onderwerp met de hoogste leeftijdsscore bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies dat Kijkwijzer aan een productie geeft.

Natuurlijk kan een film ook op meerdere onderwerpen hoog scoren. Omwille van de overzichtelijkheid bestaat een advies echter nooit uit meer dan drie inhoudspictogrammen. De prioriteit ligt, mede op verzoek van ouders, bij de pictogrammen voor geweld, angst en seks.

 

Demi Moore wint Golden Globe.

6 januari 2025 Lees verder

SOFT LEAVES in wereldpremière op IFFR

17 december 2024 Lees verder

SOFT LEAVES van Miwako van Weyenberg in wereldpremière op FFO

14 november 2024 Lees verder

EN FANFARE meermaals in de prijzen tijdens FIFF Namen

4 oktober 2024 Lees verder

EN FANFARE wint de Publieksprijs in San Sebastian.

30 september 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws