"Het is niet de bedoeling dat ouderen jongeren snappen. Mijn ouders waren jong, open en begripvol maar dat wilde ik als tiener eigenlijk niet. Ik dacht: hoe kan ik nu rebelleren wanneer je zo lief bent voor mij?"
Fien Troch (1978) is een Belgische regisseur en scenarioschrijver. Haar films tonen vaak de leefwereld van kinderen of jongeren. Ze onderzoeken de maatschappelijke en psychologische gevolgen van het gedrag van volwassenen in hun leven en hun eigen volwassenwording. Een wereld waarin het volwassenen vaak geen veilige omgeving blijken te bieden.
Troch studeerde aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel, waar ze de korte films VERBRANDE AARDE en WOOWW maakte. Voor die laatste kreeg ze de Juryprijs voor beste Vlaamse fictiefilm op het Korfilmfestival van Leuven.
Na haar afstuderen in 2000 begon ze te werken aan haar speeldebuut EEN ANDER ZIJN GELUK (2005). Dit psychologisch drama onderzoekt de gevolgen van een dodelijk auto-ongeluk in een klein dorp in Vlaanderen waarmee de film ook een whodunit wordt. Mensen hebben moeite met elkaar te communiceren en er wordt weinig gezegd. De film werd geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF), het Filmfestival van San Sebastian en het International Film Festival; Rotterdam (IFFR). De film won tal van internationale prijzen. EEN ANDER ZIJN GELUK werd bovendien geselecteerd als Belgische inzending voor de Oscars in de categorie Beste Internationale Film.
Voor mij is het belangrijk dat mensen na het zien van de film zeggen: ik heb geen flauw idee wie de dader is maar ik heb wel de personen leren kennen. Filmkrant
In 2009 volgde haar tweede film, UNSPOKEN, met in de hoofdrollen Emmanuelle Devos (UN SILENCE, SUR MES LEVRES) en Bruno Todeschini (LA REINE MARGOT). De film kreeg ontwikkelingssteun van de Cannes Cinéfondation. UNSPOKEN volgt een koppel in de nasleep van de verdwijning van een jong meisje.
KID (2012) volgt dan weer een 7-jarig jongentje dat noodgedwongen met zijn broer moet inwonen bij zijn oom en tante. Alleen kan hij het gemis van zijn moeder niet de baas. De film won de Eurimages Award voor meest veelbelovende project op het International Film Festival
Rotterdam (IFFR).
Het grote publiek leerde Fien Troch kennen met HOME (2016). HOME is een gedurfd en aangrijpend verhaal over de generatiekloof tussen tieners en volwassenen. Troch won met deze film de Prijs voor Beste Regie op het Filmfestival van Venetië in de Orizzonti-sectie. Een maand later won de film de Publieksprijs op Film Fest Gent. Voor HOME werkte de filmmaakster voor het eerst samen met de Amerikaans muzikant Johnny Jewel, die ook de soundtrack maakte voor LOST RIVER en DRIVE.
In Home was zijn muziek een personage op zich. Toen heb ik wel even getwijfeld of ik dat mocht toelaten. Maar ik ben verliefd op die muziek en het wérkt gewoon. Ik ben blij dat ik er opnieuw voor koos om muziek een onderdeel te laten zijn van de identiteit van de film. Het voelt organisch. Bruzz
Met haar vijfde film HOLLY (2023) werd Fien Troch opnieuw uitgenodigd op het Filmfestival van Venetië, deze keer in de hoofdcompetitie. Actrice Cathalina Geeraerts won er de Prijs voor Beste Actrice van de filmcritici.
In HOLLY zien we de ongrijpbare wereld waarin een 15-jarig meisje ongewild terecht komt als het lijkt alsof ze een speciale gave heeft. De film had zijn Belgische première als openingsfilm van Film Fest Gent. Ook deze film van Troch beleefde zijn Nederlandse première op het International Film Festival van Rotterdam (IFFR).
Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik ben wel ontvankelijk voor wat er rondom mij gebeurt. En ik wil niet altijd doen alsof ik het niet heb gezien of mezelf sussen met 'dat waait wel over' of 'ze lossen het wel op.' Over onrecht denk je na. Dat blijft malen. Ik behandel in mijn film dingen die mij heel hard bezighouden en dan kom je bijna automatisch bij bepaalde onderwerpen uit. Bruzz
Fien Troch weet keer op keer geslaagde ensembles van acteurs, al dan niet ervaren, bij elkaar te brengen. Die geven haar films een oprechtheid en eigenheid geven die haar werk uniek maken.
Fien Troch is de dochter van filmeditor Ludo Troch (DAENS, BRUSSELS BY NIGHT). Ze woont samen met haar partner en filmeditor Nico Leunen (DE ACHT BERGEN, THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, BEAUTIFUL BOY) en twee zonen in Brussel.
HOLLY is de indrukwekkende vijfde langspeelfilm van Belgisch filmmaker Fien Troch (HOME, KID). In dit mysterieus verhaal werpt Troch opnieuw een blik naar de harde wereld waarin jongeren soms ongewild terechtkomen. Nadat Holly, een 15-jarig meisje, een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om aan vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist. HOLLY ging in wereldpremière in de Officiële Competitie van het Filmfestival van Venetië, waar hoofdrolspeler Cathalina Geeraerts van de filmpers de Prijs voor Beste Actrice won.
Home vertelt het verhaal van een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. In deze omgeving van twee worstelende generaties arriveert de zeventienjarige Kevin. Hij kan goed opschieten met zijn neef Sammy en leert via diens vriendengroep ook John kennen. John zit in een ondraaglijke thuissituatie en Kevin voelt de drang om zijn nieuwe vriend te helpen. Op een avond slaat het noodlot toe en zet elke relatie onder druk.
Kid, een jongen van zeven jaar, woont samen met zijn alleenstaande moeder en zijn broer Billy op een boerderij. Ofschoon de situatie thuis niet makkelijk is, voelt Kid zich veilig en geborgen bij zijn mama. Op een dag slaat het noodlot toe en moeten de twee jongens naar hun nonkel en tante verhuizen. Uit zijn lood geslagen door deze nieuwe situatie, isoleert Kid zich steeds meer. In zijn hartje blijft de hoop leven op een dag weer bij zijn mama te zijn.
Vijf jaar geleden verdween de 14-jarige Lisa uit het leven van haar ouders Lukas en Grace. Geen duidelijk spoor, geen afscheid, ze is verdwenen en de kans dat ze ooit terugkomt is erg klein.
'Een ander zijn geluk' speelt zich af in een klein dorp. Op een koude winterdag wordt een kind overreden en voor dood achtergelaten. Christine, een gescheiden moeder die de draad van haar normale leven weer probeert op te pikken, ontdekt het dode jongetje. Maar wanneer de politie arriveert, is het reeds weggestroomd met de rivier... en de politie lijkt haar niet te geloven. Christine is niet meer zeker van wat ze gezien heeft. Wanneer ze ontdekt dat er echt een kindje is overreden, begint ze zich schuldig te voelen, alleen met haar spookachtige herinnering en omringd door mensen met elk een mening over het drama. Alles wordt nog erger wanneer ze ontdekt dat ze de familie van het slachtoffer beter kent dan ze zou willen.